Законотворчий процес в Україні ☀️ ФОРУМ
ФОРУМ про просування сайтів

ФОРУМ про просування сайтів

ПошукПошук   Користувачі   Реєстрація   Вхід
Сьогодні: 23.11.2025 - 03:10:20
Сторінки:  1  

Законотворчий процес в Україні

АвторПовідомлення

Tarpan

Експерт

Статистика:

Шукаю інформацію про те, як відбувається процес прийняття законів в Україні. Чи може хтось пояснити простими словами всі етапи від ініціювання законопроекту до його підписання президентом? Цікавить також, чи можуть звичайні громадяни якось впливати на цей процес або це виключно справа депутатів? Читав щось про законодавчу ініціативу, але не зовсім зрозумів, як це працює на практиці. Буду вдячний за детальні пояснення або може є якісь схеми, інфографіка, що допоможуть розібратися в цьому питанні.

----------------------------------------
Повідомлення # 1 16.11.25 - 19:27:36
RE: Законотворчий процес в Україні

Bopeempickems

Експерт

Статистика:

Гарне запитання! Процес дійсно досить складний, але спробую пояснити основні моменти. Законопроект може ініціювати президент, депутати, кабінет міністрів або навіть група громадян через електронну петицію, якщо вона набере необхідну кількість голосів. Після внесення законопроект проходить три читання у Верховній Раді. У першому читанні обговорюється концепція, у другому – конкретні положення та правки, у третьому відбувається фінальне голосування. Якщо закон приймається, він йде на підпис президенту. Президент може підписати закон, наклати вето або повернути на доопрацювання. Громадяни можуть впливати через своїх депутатів, публічні обговорення законопроектів, експертні висновки та ту саму електронну петицію. Також важливу роль відіграють громадські організації, які лобіюють важливі для суспільства зміни.

Повідомлення # 2 16.11.25 - 20:26:46

Е.О.

Експерт

Статистика:

Дякую за пояснення! Хочу додати трохи практичної інформації з власного досвіду. Я активно цікавлюся законотворчим процесом і навіть кілька разів брав участь у публічних обговореннях законопроектів. По-перше, на сайті Верховної Ради можна знайти всі поточні законопроекти та відстежувати їх просування. По-друге, дійсно варто звертатися до депутатів зі своїми пропозиціями – деякі з них дуже відкриті до діалогу з виборцями. Також раджу стежити за аналітикою та роз'ясненнями нових законів. Я знайшов корисний ресурс https://pro-misto.tech/category/polityka-ta-vlada/, де регулярно публікуються матеріали про важливі законодавчі ініціативи та політичні процеси. Це допомагає розуміти не тільки формальну сторону, а й реальний контекст прийняття тих чи інших рішень. Чим більше людей розуміють, як працює система, тим більше можливостей впливати на неї.

В моей стране представители власти гордятся тем, что они слуги государства; быть его хозяином считалось бы позором. (У.Черчилль)
Повідомлення # 3 16.11.25 - 21:16:51
Нарушение пользователю gars: Обсуждение действий модератора : Попередня тема
Сторінки:  1  

Повідомлення
Ім'я
Повідомлення

Натисніть на точку біля імені для звернення до користувача

Адміністратор заборонив відповідати гостям на повідомлення! Для реєстрації пройдіть за посиланням: зареєструватися

Учасники

Forum powered by: miniBB 8.9.9